Aktuellt

EU-parlamentariker möter västeråssatsningar

måndag 25 juni

Jobba i Västerås är just nu i Bryssel och träffar svenska EU-parlamentariker och politiskt sakkunniga inom arbetsmarknadsområdet. Igår genomfördes möten med bland andra Alf Svensson, Anna-Maria Corazza Bildt, Olle Ludvigsson och Christofer Fjellner och politiskt sakkunniga inom flera utskott. Nu lovordas Västerås initiativ i EU-parlamentet.

Fokus för samtalen med EU-parlamentariker och sakkunniga handlade om flera av Västerås initiativ att underlätta kompetensförsörjning på arbetsmarknaden, med satsningar mot ungdomsarbetslöshet, för ökad kunskap om arbetsmarknaden i skolorna och modeller för arbetskraftsinvandring.

– Trevligt och inspirerande att få ta del av Västerås olika arbetsmarknadssatsningar. Det gläder mig att svenska exempel uppmärksammas här i Bryssel och att svenska organisationer följer arbetet i Europaparlamentet och tar del av framgångsrika satsningar i andra EU-länder, säger Alf Svensson.

– Väldigt bra möten där vi dels etablerade viktiga kontakter, fick mycket positiv och klok respons på vårt arbete och tog del av aktuella frågor och inom utskott för handel, sysselsättning och sociala frågor, säger Björn Nordén, chef för Jobba i Västerås.

Delegationen från Jobba i Västerås tar framförallt med sig hur viktigt det är att följa utvecklingen för kommande beslut och avtal inom sitt område i EU-parlamentet.

– Det är lätt att underskatta detta på hemmaplan men det finns en rad frågor som väsentligt kan påverka den svenska arbetsmarknaden och våra medlemsföretag. En del av parlamentarikerna menar att upp till sju av tio beslut i kommunfullmärktige är ett resultat av EU-beslut. Här behöver vi diskutera hur vi kan bli mer aktiva och vända det till en möjlighet, säger Björn Nordén.

Björn Nordén och Samuel Strömgren talar på en konferens kring EU:s tillväxtstrategi EU2020 och representerar Sverige som ett exempel för idéer kring tillväxt och jobbskapande inom EU. Man deltar även i arbetsmöten med representanter för framgångsrika satsningar från andra länder.

En annan talare var Herman van Rompuy, ordförande för Europeiska rådet där medlemsstaternas stats- eller regeringschefer ingår. Han skickade med en uppmaning till Västerås och de andra exempeln som uppmärksammades:

– Ni är beviset för att det är lokala satsningar som har de idéer som behövs för att skapa tillväxt och jobb. Regioner från olika länder är samarbetspartners för att möta utmaningarna för EU. Vi måste forma förändringen, annars blir vi alla påtvingade den.

Tillsammans med Herman van Rompuy, Europeiska rådets ordförande

Alf Svensson (kd)

Tillsammans med Anna-Maria Corazza Bildt och Christofer Fjellner (m)

Olle Ludvigsson (s)

Steven Engels, Europeiska kommissionen, Bryssel

Kris Peeters, Flanders president

‹ Tillbaka