Aktuellt

Ungdomar och arbetsgivare möts genom Teknikbussen

måndag 05 februari

Teknikbussen är en satsning där unga tjejer som inte aktivt valt utbildning riktat till tekniska yrken får se teknikbranschen från sin rätta sida. Genom inspiration i teknisk miljö och studiebesök till olika tekniska företag får de en bättre bild av branschen.

Bakgrunden till satsningen är att teknikbranschen skriker efter kompetens men missar idag alldeles för många tjejer, som väljer bort utbildningar och jobb i teknikbranschen. Få tekniska arbetsgivare arbetar i dag strukturerat med praktik och generellt sätt behöver många arbetsgivare bli bättre på att berätta om branschen och sina yrken på ett inspirerande sätt.

- Med Teknikbussen vill vi visa upp branschen från sin rätta sida för tjejer som kanske aldrig sett teknik som ett framtida yrkesval, berättar Emma Linnman, projektledare för Teknikbussen.
På så sätt är vi med och ökar den generella rekryteringsbasen till teknikbranschen. Samtidigt lär vi arbetsgivarna i branschen att kommunicera med en ny målgrupp, tillägger hon.

Under 2017 har Teknikbussen mött över 300 tjejer i år 9 i grundskolan och år 2 på gymnasiet (Samhällsvetenskapliga-, Ekonomi- och Naturvetenskapliga programmet) i Västerås och Fagersta. Satsningen har under samma period även spridits vidare till Sundsvall. På frågan vad tjejerna tänker på när de hör ordet teknik har ord som Svårt, Tråkigt, Matte och Elektronik bytts ut mot Utveckling, Framtiden, Möjligheter och Jobb efter en dag med Teknikbussen.

Om Teknikbussen och SmartIndustri:
Smart industri i Östra Mellansverige är ett samverkansprojekt finansierat av Europeiska socialfonden. Jobba i Västerås (JIV) är projektägare för Västmanlands del och fick som inriktning att titta på en metod för “samordning mellan företag och olika nivåer i utbildningssystemet när det gäller praktik och lärande på arbetsplatser”.

Läs mer om Teknikbussen på vår Facebooksida

EU_flagga

 

‹ Tillbaka