Ylva – Västerås stad

Här bor man i en stad. Inte en förort.

När Ylva Wretås, arbetsmarknadsstrateg hos Västerås stad, ska berätta om sin tillgivenhet till Västerås är det en sak som lyser igenom: förtjusningen.
Hon gör det med världsresenärens utgångspunkt och med internationell uppväxt i Sydamerika och Tyskland under barnåren. Hon gör det logiskt, tillrättalagt och med tydlig argumentation som den civilingenjör hon är. Men mest av allt gör hon det från hjärtat hos någon som har hittat hem.

- Västerås har allt. Här bor du i en stad, inte en förort. Här finns enorm handlingskraft, men staden är inte så stor att det blir ogreppbart. Här finns höjd och djup, här finns muskler. Och här finns jobben. De roliga jobben.

Jobben och arbetsmarknaden är också Ylvas val av yrke. Efter åren på KTH har yrkeskarriären rört sig från utbildningsfrågor till forskning till kompetensförsörjning. Och sedan tid tillbaka jobbet som ansvarig för de strategiska arbetsmarknadsfrågorna hos Västerås största arbetsgivare.

- I Västerås försöker vi skapa lösningar tillsammans, inte minst i framtidssamtalen som har lett fram till visionen om 2026 där unga, äldre, invandrade västeråsare, offentligt och privat har producerat ihop. Nu tar det praktiska arbetet vid, inte minst med skapandet av Expectrum.

Ylva brinner för en bred syn på arbetsmarknaden. Både att spetskompetens och världsledande kompetenscenter värderas och premieras, liksom att den lilla människan, till exempel i form av funktionsnedsättning, hittar sitt utrymme.

- Jag lever med en tro att alla har en plats och kan bidra.

Västerås stad har ett stort engagemang i Jobba i Västerås, och förutom att delta aktivt som medlem finns de bland annat med som projektpartner i YOU, Arbetsmarknadskunskap och Energy Competence Center.

- Vi behöver vara med och lyfta fram Västersås som arbetsmarknad. Det gagnar både oss som arbetsgivare och staden som helhet. Vi tycker om när det står ”Jobba i Västerås” överallt! Jobba i Västerås är ett forum där vi kan driva kompetensförsörjningsfrågorna tillsammans.

Anci & Mikael – Länsförsäkringar

Alla måste hjälpas åt för att Västerås ska bli Sveriges bästa arbetsmarknad.

Länsförsäkringar Bergslagen, som är ett regionalt kundägt företag med 40 000 västeråsare som kunder och Västmanland och Örebro län som affärsområde, har varit medlem i Jobba i Västerås sedan bildandet år 2000.

- För oss är det lokala engagemanget jätteviktigt och därför valde vi vara med och starta Jobba i Västerås, säger Mikael Sundquist, som är Länsförsäkringar Bergslagens VD.

Idag består verksamheten av 240 anställda inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Under de tre senaste åren har Länsförsäkringar fördubblat antalet bankmedarbetare. Sedan flera år är de marknadsledande inom försäkringsområdet.

Både Mikael och Anci Palmér, som är personalchef, menar att det är positivt för Västerås arbetsmarknad att det finns en viss rörlighet där arbetssökande matchar kompetensbehovet. Som arbetsgivare är det bra när det finns flera kvalificerade för utlysta tjänster. Då finns det hög kompetens i branschen att ösa ur.

- Västerås blir mer och mer attraktiv att bo i, fortsätter Mikael. Västerås växer, det byggs boende nära Mälaren, vi har framgångsrika företag med fortsatt stora kompetensbehov. Närheten till Stockholm, Sörmland och Närke är en styrka som vi måste ta vara på.

- Vi är duktiga i Västerås, men vi måste också bli mer stolta över vad vi har byggt upp, säger Anci Palmér.

Jon – Westinghouse

Jobba i Västerås stöd i vissa rekryteringar är avgörande ifall personen ska välja oss.

Mer än 2 000 personer beräknas arbeta med kärnkraft i Västerås. Majoriteten av dem är anställda hos Westinghouse, som har byggt elva kärnkraftverk i Norden och som idag levererar kärnbränsle och komponenter, ombyggnader, el- och kontrollsystem och service. Teknologi från Westinghouse är basen i över hälften av världens kärnkraftverk.

- Under de senaste tre åren har vi rekryterat nästan 500 nya medarbetare. Kärnkraften bygger på långsiktiga investeringar och berörs inte av konjunkturer på samma sätt som andra tekniska branscher, säger Jon Sandfeldt, som är rekryteringsansvarig för Westinghouse verksamhet i Sverige.

Globalt prioriteras kärnkraft som energikälla för att fasa ut de koldioxidbaserade energikällorna. Miljöaspekterna är en grund som gör att branschen växer.

- Vi ser fortsatt stora rekryteringsbehov framöver där vi kommer behöva kvalificerade högskole- och civilingenjörer med inriktning främst mot el/automation, mekanisk konstruktion och beräkning, gärna med några års erfarenhet. Nyutbildade är också intressant, fortsätter Jon, samtidigt som han uttrycker önskemål om en lokal högskoleutbildning med tydliga vägar till en civilingenjörsexamen, exempelvis i samarbete med andra svenska högskolor och universitet.

Jon säger att det är positivt att det går bra för många små och stora teknikföretag i Västerås och även att medarbetare rör på sig mellan teknikföretagen.

- Vår lokala arbetsmarknad är innovativ och spännande för ingenjörer och för nya medarbetare är det positivt att kunna bosätta sig och veta att de kan arbeta länge i regionen.

- Vi använder ofta Jobba i Västerås Medflyttarakademi som en resurs i våra rekryteringar. Medflyttarakademin är utmärkt som support och medflyttarens CV lyfts fram till olika arbetsgivare, och familjen som flyttar till Västerås får rådgivning för bostad, skolor och det sociala.

Läs mer

Våra medlemmar

ABB

Academic Work

Arbetsförmedlingen

Automation region

Bombardier Transportation

byBrick

FVB

Handelsbanken

haus

Kadesjös Ingenjörsbyrå

Knightec

Länsförsäkringar Bergslagen

Länsstyrelsen

Mälardalens högskola

Mälarenergi

Mimer

Motion Control

Region Västmanland

Riksbyggen

RISE SICS

Room Apartment Hotel

Swedbank

Västerås Science Park

Västerås stad

Vidimera

Voith Hydro

Westinghouse